2

Uniós pénzek: Off-shore cégeknek

Az, hogy egy cég külföldi vagy offshore tulajdonú, önmagában nem szabálytalan, ám utóbbi esetében csökkenti az átláthatóságot, hiszen egy offshore tulajdonos esetében nehéz beazonosítani, hogy kik állnak a cégek mögött. Így azt is nehéz megtalálni, hogy pontosan hova kerülnek az uniós közös kasszából kiáramló pénzek.


Az egyik legérdekesebb nyertes talán a Mertzon Property Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft., amelyet 2008-ban alapítottak, ám az Opten cégadatbázis szerint azóta sincs semmilyen bevétele. A tulajdonosai a seychelle-i Carnot Investment Ltd. (2009. március óta), továbbá a Samuelson Investments Kft., az Indotek Befektetési Zrt., az Egmex Kft. és a Britex Hungary Kft.

A Mertzonhoz hasonlóan sem a Samuelson Kft.-nek, sem az Egmexnek, sem a Britexnek nem volt bevétele az utóbbi három évben.

Az Egmex tulajdonosa a Samuelson, a Britex és az Indotek. A Samuelson az egyesült államokbeli adóparadicsomban, Coloradóban bejegyzett Bohemian Real Estate I. LLC és a Utah állambeli Samuelson CEE LLC tulajdonában áll.

A szintén kedvező adózási feltételeket kínáló Nevadában, Carson Cityben regisztrálták a Britex egyik tulajdonosát, a Britex Central Europe LLC-t, a másik tulajdonos a már említett Bohemian Real Estate. A cég 2012. május 15-én nyert el 119,3 millió forintot „Csepel irodaház, termelőcsarnok és kiegészítő raktárfejlesztésre” de a nyilvántartás szerint még nem tartozik hozzá kifizetés.

Jóval sikeresebben pályázott a Danubia Pharma Gyógyszer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely két részletben is nyert: a 2012. december 7-i támogatási döntés alapján 327,5 millió, illetve 329 millió, vagyis összesen 656,5 millió forintot kapott. Ennek eddig kb. a felét kapták meg előlegként. A cég egyetlen tulajdonosa 2009 júniusa óta a Vanuatura bejegyzett Batavia Investments Ltd.

[/vc_column_inner][/vc_row_inner]

A fenti írás az atlatszo.hu oldalról származik, amely egy jóval bővebb áttekintését adja a témának.

2 Comments

2 thoughts on “Uniós pénzek: Off-shore cégeknek
  1. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum

    1. Ha reszletekre kíváncsi, kérem, jelezze ezt az e-mail címemen.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

látogató számláló