2

EU törvényi változások 2017

A szövetségi igazságügyi minisztérium és a juris GmbH közös projektje révén a jogszabályok az interneten mindenki számára hozzáférhetőek. Ezen a honlapon a szövetségi hatóságok által kibocsátott hatályos törvények és rendeletek (nemzeti jogszabályok) között böngészhetnek a felhasználók. A honlap hozzáférést biztosít az egyes szövetségi tartományok (Länder) azon rendelkezéseihez is, amelyek eltérnek a szövetségi jogtól. Ezenkívül a legfontosabb jogszabályok angol nyelvű fordítása is kereshető.

A „Törvények az interneten” honlap négy rovatot tartalmaz:

  • A szövetségi minisztériumok felelősségi körei

A „Törvények az interneten” honlap a szövetségi igazságügyi minisztérium (Bundesministerium der Justiz – BMJ) hatáskörébe tartozó szövetségi törvényekhez és rendeletekhez kínál közvetlen hozzáférést. Azokhoz a törvényekhez és rendeletekhez, amelyek más szövetségi minisztériumok hatáskörébe tartoznak, az adott minisztériumok honlapjához vezető linkek révén lehet hozzáférni.

  • A szövetségi állam törvényeinek és rendeleteinek betűrendes listája

Az egyes minisztériumok honlapjain elérhető szövetségi törvények és rendeletek egy betűrendes lista segítségével is megtalálhatók. Ebben a listában kulcsszavakkal is lehet keresni.

  • Témakörök alapján rendezett lista

Ebben a listában a törvények és a rendeletek jogi szakterületek szerint vannak csoportosítva: igazságszolgáltatási rendszer,  alkotmány- és közigazgatási jog, polgári jog, büntetőjog, kereskedelmi és gazdasági jog.

  • Új jogszabályok és rövidítéseik

Ez a rovat az interneten elérhető új törvényekből és rendeletekből kínál válogatást. Ugyancsak itt lehet megtalálni a szövetségi hatóságok által bevezetett, a jogszabályok címeinek rövidítését érintő legfrissebb módosítások listáját is. Németországban a különböző törvények és rendeletek címei hagyományosan rövidített változatban ismertek. Ilyen például a „GeschmMG” rövidítés, melynek jelentése „Gesetz über den rechtlichen Schutz von Mustern und Modellen” (A formatervezési minták oltalmáról szóló törvény).

Jogi aktusok

A „Törvények az interneten” honlap lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az N-Lex keresőfelülettel három kategórián belül folytassanak keresést:

 • A fontos jogszabályok kategóriája a BMJ hatáskörébe tartozó törvények és rendeletek egy részét foglalja magában. Ez olyan jogszabályokból összeállított válogatás, amelyek különös jelentőséggel bírnak az állampolgárok vagy a vállalkozások számára. Ezen jogszabályok nem teljes körű listájában betűrendes vagy tematikus rendezéssel lehet keresni.
 • Az „Aktualitások” szolgáltatás kategóriája az újonnan életbe lépett vagy nemrég kihirdetett, illetve módosított szövetségi jogszabályokat tartalmazza;
 • A „Teljes lista” a különböző minisztériumok szövetségi szintű jogszabályait tartalmazza. A lista nem kimerítő jellegű.

A jogi szövegek, amelyekre ebben a három kategóriában rákereshetünk, a szövetség törvényei és rendeletei.

A szövetségi törvények a rangsorban az egyes tartományi (Land) törvények felett állnak. A jogszabályok körében a következő rangsor érvényesül: alaptörvény, szövetségi törvények, szövetségi rendeletek, egyéb rendelkezések.

A törvény általános hatályú jogi norma, amely nem kapcsolódik személyekhez, és mindenkire egyaránt alkalmazandó. Általában véve a törvények nem tartalmaznak technikai részleteket, hanem alapul szolgálnak a hatóságok számára, hogy rendeletek segítségével részletesen szabályozzák az adott területeket. Németországban törvényjavaslatot a szövetségi kormány, a Bundestag (a német parlament alsóháza, a szövetségi gyűlés) egyik tagja vagy a Bundesrat (a német parlament felsőháza, a szövetségi tanács) terjeszthet a Bundestag elé. A szövetségi törvényeket a Bundestag fogadja el. Különbséget kell azonban tenni az alábbi két törvénytípus között:

 • a Bundesrat jóváhagyását igénylő törvények, amelyek csak a Bundestag hozzájárulásával fogadhatóak el (e törvények körét az alaptörvény határozza meg);
 • a Bundestag jóváhagyása nélkül is elfogadható törvények (a legtöbb törvény ebbe a kategóriába tartozik).

Rendeletet az illetékes hatóságok bocsáthatnak ki, de csak akkor, ha létezik hozzá jogalap (törvény). A jogalapul szolgáló törvénynek meg kell határoznia azokat a kereteket, amelyek között a rendelet kibocsátható, hogy nem szándékos hatáskör-eltolódás ne jöhessen létre. A rendeletek gyakran a törvény végrehajtásához szükséges technikai részleteket rögzítik.

EU joggal kapcsolatban keresse az alábbi weboldalt: eur-lex.europa.eu

 

2 Comments

2 thoughts on “EU törvényi változások 2017
 1. Necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.

  1. Azt hiszem, minden befektetést komolyan kell venni, mert egyfelől gyarapszik tőle az ország, másfelől további befektetőket is vonz.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

látogató számláló